Suomen Käyrätorviklubi

Ohje

Näitä sivuja voivat päivittää ne käyrätorviklubilaiset, joille on annettu päivittämiseen tarvittava salasana. Päivittäminen on kohtalaisen helppoa, sillä tekstiä pääsee muokkaamaan samaan tapaan kuin sähköpostia www-selaimella lähettäessä (esim. Hotmail).

Jokaisen sivun alalaidassa on linkit Muokkaa, Historia, Tulosta, Viimeisimmät muutokset ja Etsi. Muokkaa-linkkiä klikkaamalla pääset muokkaamaan sivulla olevaa tekstiä. Tekstiin on mahdollista mm. lisätä otsikoita, liittää kuvia ja tehdä linkkejä toisille sivuilla.

Sivujen muokkaaminen on turvallista, sillä kaikista muokkauksista jää tieto www-palvelimelle, jossa käyrätorviklubin sivut sijaitsevat. Sivulle tehtyjä muutoksia pääsee katselemaan Historia-linkkiä klikkaamalla. Jos jokin menee vikaan, voi historiatietojen avulla palauttaa aikaisemman tekstin sivulle.

Kun muokkaat sivuja, niin kirjoita Kirjoittaja-kenttään oma nimesi ennen Tallenna-painikkeen painamista. Lisäksi Tiivistelmä-kenttään voit halutessasi kirjoittaa selityksen siitä, mitä muokkasit.

Tässä ohjeita hyvin lyhyesti:

  1. Erota kappaleet toisistaan tyhjällä rivillä.
  2. Listan saat tehtyä, kun aloitat rivit *-merkillä (pallot) tai #-merkillä (numeroitu)
  3. Otsikon saat tehtyä, kun aloitat rivin kahdella tai useammalla huutomerkillä. !! on alaotsikko, !!! on alaotsikon alaotsikko jne.
  4. Korostaaksesi tekstiä, ympäröi sanat kahdella toi kolmella yksinkertaisella lainausmerkillä ('). ''Tekstiä'' kursivoi ja '''tekstiä''' lihavoi.
  5. Tehdäksesi linkin toiselle sivulle (tällä sivustolla), ympäröi sivun nimi kaksinkertaisilla hakasuluilla. Esimerkiksi, [[ohje]] tekee linkin tälle sivulle.
  6. Luodaksesi uuden sivun, tee ensin jollekin olemassaolevalle sivulle linkki, joka vie uudelle sivulle. (Esim. uusi sivu?). Kysymysmerkki linkin perässä tarkoittaa, että sivua linkin takana ei vielä ole, ja klikkaamalla linkkiä pääset luomaan sivun.
  7. Tehdäksesi linkin toiselle sivustolle, kirjoita osoite http-etuliitteen kanssa. Esimerkiksi http://pmwiki.org/

Jos haluat harjoitella sivujen muokkaamista, tee se wiki-hiekkalaatikolla. Hiekkalaatikon muokkaaminen ei vaikuta mihinkään tärkeään sisältöön tällä sivustolla.

Sivusto on toteutettu käyttäen PmWikiä, joka on eräs wikiohjelmisto. Wiki on tekniikka, joka mahdollistaa sivujen helpon päivittämisen. Tunnetuin wiki-sivusto on luultavasti Wikipedia.

Lisää ohjeita löytyy englanniksi: http://pmwiki.org/wiki/PmWiki/DocumentationIndex

Kuvien ja muiden tiedostojen lisääminen sivuille

Kun haluat siirtää omalta koneeltasi kuvia tai muita tiedostoja klubin sivuille, tarvitset kaksi vaihetta.

  1. Tee Attach-linkki siihen kohtaan sivua, jossa haluat kuvan / tiedoston näkyvän.
  2. Siirrä tiedosto palvelimelle.

Linkki tehdään näin:

 Attach:omakuva.jpg

Siis sana "Attach" ja perään kaksoispiste, jota seuraa tiedoston nimi. Tiedoston nimi pitää valita sellaiseksi, ettei saman nimistä tiedostoa vielä ole. Linkin luomisen jälkeen tallenna sivu ja katsele sivua.

Näkyviin tulee teksti "Attach:omakuva.jpg Δ" linkkinä, jonka perässä on pieni kolmio. Linkkiä klikkaamalla pääset siirtämään kuvan (tai muun tiedoston) sivustolle. Jos saman niminen tiedosto on jo olemassa, tulee kuva näkyviin Attach-sanan paikalle. Tällöin kirjoita jokin toinen nimi Attach-sanan jälkeen.

Linkistä pääset Liitteet-sivulle, jolla voit siirtää tiedostoja palvelimelle. Kohdassa "Siirrettävä tiedosto:" on painike, jolla voit valita tiedoston omalta koneeltasi. Valinnan jälkeen paina painiketta "Siirrä palvelimelle". Nyt kuvan pitäisi olla näkyvissä sivulla Attach-tekstin paikalla.

Liitteet-sivun alalaidassa näkyy lista palvelimella olevista tiedostoista, joihin myös on mahdollista linkittää Attach-tekstillä. Liitteet-sivulle pääsee minkä tahansa sivun alalaidassa olevasta Liitteet-linkistä

Kehyksen lisääminen kuvalle

Jos tiedät kuvan leveyden pikseleinä, voit keskittää kuvan ja lisätä kuvalle kehyksen näin:

 %cframe width=400px% Attach:omakuva.jpg | Kuvateksti

Esimerkissä kuvan leveys on 400 pikseliä, kuvatiedoston nimi palvelimella on "omakuva.jpg" ja kuvan alle tulee teksti "Kuvateksti". Kuvateksti ei ole välttämätön, vaan pystyviivan ja sitä seuraavan kuvatekstin voi jättää pois.

Muokkaa - Historia - Tulosta - Viimeisimmät muutokset - Etsi - Liitteet
Sivua viimeksi muutettu 29.09.2008 21:40